Jubileumsfestival i Stockholm 6-7 juni 2025

Biljettpris 1550 kr för medlem i Sveriges Körförbund, 1800 kr för icke medlem

TidPlatsEvenemang
6 juni från 12.30Eric Ericsonhallen, SkeppsholmenVälkomstmingel med incheckning
6 juni 14.00Eric EricsonhallenInvigning av jubileumsfestivalen
6 juni 15.00Eric EricsonhallenWorkshop 1, Vi sjunger ur den nya Sångboken
Workshopledare: Anna Gullman
6 juni 15.00Segelsalen, SkeppsholmenWorkshop 2, Välkommen upp på scenen
Workshopledare: Anci Hjulström
6 juni 19.00Eric EricsonhallenKonsert & Körhappening med VoNo och NoVo
Ciceron: Katarina Henryson
6 juni 20.30Eric EricsonhallenKörpub med mingel och sång
7 juni
09.00
Kungl. Musikaliska AkademienJubileumsskriften lanseras på klockslaget 100 år efter förbundets tillblivelse. Författaren Ragnar Håkanson presenterar. Livestreamas.
7 juni 10.00 NorrmalmskyrkanWorkshop 3, Vocal Painting
Workshopledare: Jim Daus Hjernøe
7 juni 10.00NorrmalmskyrkanWorkshop 4, Arabisk sång, musik och dans
Workshopledare: Ale Möller, Berrin Sahin, Johan Graden
7 juni 14.00KungsträdgårdenFESTIVALKONSERT
Medverkande: Festivalkören, Malena Ernman, The Real Group, Tina Ahlin, Adolf Fredriks Musikklasser m fl
7 juni 18.00FrihamnenFörmingel och insläpp
7 juni 19.00FrihamnenKÖRFEST

WORKSHOPS

Vi sjunger ur den nya sångboken! – workshop 1, fredag 6 juni 15.00

Sveriges Körförbund i samarbete med Gehrmans förlag har tagit fram en ny sångbok med spännande körmusik för blandad kör. Sångboken är en gåva till alla som anmäler sig till jubileumsfestivalen! Till vår glädje presenteras bland annat Tina Ahlins “Vals för livet” med nyskrivet arrangemang för kör i sångboken, vilken kommer uppföras av alla deltagare under Jubileumskonserten tillsammans med kompositören själv. Workshopen leds av Anna Gullman, som lär ut några av sångerna i Sångboken, vilka kommer klinga under hela firandet och långt därefter.

Anna Gullman

är verksam som kördirigent, musiker och pedagog och har under åren arbetat på kulturskolor, gymnasieskolans estetiska program, folkhögskolor och som universitetsadjunkt på Musikhögskolan i Örebro. Anna har sin hemhörighet i Vadstena och är en eldsjäl i allt som har med körsång att göra. Hon leder ett flertal körer, bland annat Motala Kammarkör och två damkörer, och under 2024 samlade hon ett stort antal körsångare i Östergötland till en konsert på De Geerhallen i Norrköping som drog fulla hus. Anna arbetar ofta tillsammans med Anci Hjulström och har medverkat som musiker och kördirigent i sceniska körprojekt för barn, ungdomar och vuxna både i Sverige och utomlands.

Välkommen upp på scen! – workshop 2, fredag 6 juni 15.00

Hur kan vi göra våra konserter än mer lustfyllda och berörande för vår publik och oss själva? Genom inspirerande övningar i scenisk framställning får vi verktyg för körens framträdanden. Workshopen leds av kör- och musikregissören Anci Hjulström och innehåller bland annat musikalisk kommunikation, scenisk närvaro, medvetenhet och trygghet.

Anci Hjulström

arbetar som frilansande sångerska och skådespelare/artist i en mängd olika ensembler, och  som musikregissör och inspiratör i scenisk musikalisk kommunikation. Hon är flitigt anlitad i Sverige och utomlands. ”Sveriges meste körregissör” har Anci kallats, för sitt unika arbete att väva ihop musik med texter och rörelse till personliga musikdramatiska sceniska körkollage. Anci sjunger i sångensemblen Amanda i Göteborg och brinner för att sångare ska hitta större trygghet på scen och i sitt personliga kreativa skaparuttryck. Läs mer på ancihjulstrom.se

Vocal Painting – workshop 3, lördag 7 juni 10.00

I denna workshop får du uppleva musik och sång som skapas i stunden, genom de redskap som Jim Daus Hjernøe använder i sitt arbete med alla olika sorters körer och körledare. Med hjälp av tecken och kroppsspråk har Jim utvecklat en metod som kallas Vocal painting, en metod som inkluderar alla närvarande i rummet till en musikalisk upplevelse. Hör Jim berätta om metoden i The Vocal Painting Documentary.

Jim Daus Hjernøe

Professor Jim Daus Hjernøe är huvudlärare i rytmisk körledning vid Det Jyske Musikkonservatorium i Danmark (RAMA). Han är chef för RAMA Vocal Center, som internationellt erkänns som ett ledande europeiskt centrum för utbildning i rytmisk körledning och onlinekurser på högsta nivå inom detta område. Jim Daus Hjernøe har fokuserat på improvisatorisk vokalkonst sedan 2002 och utvecklat den innovativa och revolutionerande metodologin ‘The Intelligent Choir’ med ‘Vocal Painting’ som en av huvudpunkterna. Som dirigent har han turnerat internationellt med sina vokalensembler VoxNorth och RAMA Voices, och delat scen med Bobby McFerrin (USA) vid flera tillfällen. Jim har hållit ett stort antal workshops, seminarier, föreläsningar och kurser för sångare och dirigenter i Europa, Mellanöstern och Asien.

Arabisk sång, musik och dans – workshop 4, lördag 7 juni 10.00

Ta del av en spännande workshop med arabisk sång, musik och dans tillsammans med några av våra främsta profiler inom mångkulturell sång och musik; Ale Möller, Berrin Shain och Johan Graden. Sångerna lärs ut på gehör och du får prova på både dans och njuta av ekvilibristiskt musicerande i denna workshop.

Ale Möller

är en internationellt uppmärksammad artist med stjärnstatus inte bara i Sverige utan också på de stora festivalscenerna världen över. Mångfaldig Grammisvinnare, legitimerad legendar och professor. Det började med en trumpet och ett ungdomsförhållande till jazzen. Det fortsatte i en het kärleksaffär med den grekiska musiken, sedan en djup vuxenrelation med den svenska folkmusiken, som senare utvecklats till en öppet polyamorös relation till all världens musikaliska uttryck. Han är en multiinstrumentalist som spelar ett brett spektrum av instrument, allt från mandola, dragspel och trumpet till flöjter, hackbräde, kohorn och skalmeja. 

Berrin Sahin

föddes i Dersim, en Kirmanc-stad i östra delen av Turkiet. Hon spelar baglama, cura och sjunger på flera språk. Berrin Sahin bjuder på en musikupplevelse som väcker starka känslor hos publiken. Hennes föreställningar har genomsyrats av modern folkmusik och nya tolkningar av andlig och traditionell musik. Hennes nyfikenhet på olika musikstilar har på senare år fått henne att samarbeta med väletablerade musiker som Ale Möller.

Johan Graden

är pianist, improvisatör och kompositör.  Johan kan höras i en lång rad musikaliska sammanhang. Utöver arbetet med kammarjazz-ensemblen Olägenheter, vars debutskiva år 2018 utsågs till ”debut of the year” av The New York City Jazz Record, ingår Johan Graden även i trion Bakgrundsmusik med Per Texas Johansson och Konrad Agnas, Ale Möllers Xenomania och Lisa Långbackas Transformationer. Han har även samarbetat med Anne Sofie von Otter, Georg Riedel, Anna Järvinen, Sofia Karlsson och Ane Brun med flera.

foto: Peter Bothén


KONSERTER

Konsert och körhappening! – Eric Ericsonhallen, fredag 6 juni 19.00

Kom och njut av körsång av högsta klass och var med om en interaktiv sångupplevelse. Vokalensemblerna VoNo och NoVo står på scen och ciceron för kvällen är Katarina Henryson, sångerska och tidigare medlem av The Real Group. Klicka på bilderna nedan och läs mer om artisterna.

Jubileumskonsert – Kungsträdgårdens stora scen, lördag 7 juni 14.00

Ett hundraårsjubileum ska firas med stor konsert! Jubileumskonserten blir ett fyrverkeri av framträdanden av några av våra största artister och sångare, tillsammans med körsång i olika format. Medverkande: operasångerskan Malena Ernman, vokalgruppen The Real Group, sångaren, musikern och tonsättaren Tina Ahlin, Adolf Fredriks Musikklasser, enskilda körer och den stora festivalkören som också du kommer att vara en del av! I programmet står bland annat “Vals för livet” av och med Tina Ahlin och “Gabriellas sång”, ur filmen Så som i himmelen, med festivalkören och solist Malena Ernman. Klicka på bilderna nedan och läs mer om artisterna.


Bokrelease Jubileumsskrift – Kungl. Musikaliska Akademien, lördag 7 juni 9.00

KL.09.20 den 7 juni 1925 bildades Sveriges Körförbund i Kungl. Musikaliska Akademiens lokaler i Stockholm. 100 år senare på dagen releasas Sveriges Körförbunds Jubileumsbok i Kungl. Musikaliska Akademiens ledamotsal, med hurrarop och seminarium med författaren till boken, Ragnar Håkanson. Då ledamotsalen har begränsat med platser kommer tillfället att livestreamas så att alla kan ta del av firandet.


Vi avslutar jubileumsfestivalen med en sjungande härlig körfest! Ta med sångboken, sjung av hjärtans lust, umgås, ät, drick och dansa. Mat och alkoholfri dryck ingår i festivalbiljetten, bar till självkostnadspris kommer att finnas. Vi fyller sommarkvällen med glädje och gemenskap på en magisk festplats i Frihamnen – en kreativ mötesplats som för tanken till sydligare breddgrader. Med färg, öppenhet och flexibilitet skapar vi rum för en hejdundrande fest!!


VARMT VÄLKOMMEN TILL JUBILEUMFESTIVALEN!

I samarbete med:


Aktuellt