En Angelägen Konsert i Örebro

Efter succén med Carmina Burana är det dags för en ny härlig stor körkonsert i Örebro. Vill du vara med? Det blir En Angelägen Konsert med stor kör, el-fiol, orgel, piano och rytm.

Budskap: Bry dig och ta ansvar 

 • Om vår miljö, om vatten, växter och djur.
 • Om varandra, om människorna.
  … för vad är alternativet?

Plats: Sankt Nicolaikyrkan.

Tid: Lördag 5 oktober 2019.

Medverkande:

 • Körsångare i Örebro län (ca 180 körsångare)
 • Instuderare, dirigenter och instrumentalister
  • Katarina Andreasson
  • Solvieg Ågren
  • Björn Johansson
  • Karl-Magnus Jansson
  • Annki Olsson

 Aktiviteter:

 • Workshop med Anci Hjulström 28-29 september 2019 (max 100 deltagare). Info kommer på Sveriges körförbunds hemsida. Vi jobbar med närvaro på scen samt att gemensamt ta fram manus och form till konserten. Obs! Denna workshop ingår inte i deltagaravgiften! Är du intresserad av att vara med? Kontakta Annki Olsson 0761-04 33 08.
 • Övningstillfällen 2019 (att välja på)
 • Start 22 maj kl 18 i St Nikolaikyrkan.
 • Onsdagar kl 18.45 – 21 tillsammans med Motettkören i Nikolai församlingshem: 28/8, 4/9, 18/9
 • Söndagar kl 18 – 20.30 tillsammans med Örebro folkkör i Längbro församlingshem: 8/9, 15/9, 22/9
 • Repetition i Nikolaikyrkan onsdagen 2/10 och 4/10: Alla deltar.

Planerade låtar:

Adiemus
Halleluja
I furuskogen - Stämning – Freo.
Hymn to freedom.
Bohemian Rhapsody, halva låten + Aftonkväde
Så länge skutan kan gå.
Vem kan segla förutan vind.
Bridge over trubled water.
Circle of life.
Kärlekens tid.
Mountain and sea.
En skrift i snön.
En stund på jorden.
De fyra elementen.
Vueli – Härlig är jorden.

Deltagaravgift (notkostnad) 375 kr för medlem i Sveriges Körförbund. Icke medlem betalar 555 kr och då ingår ett medlemskap i Sveriges Körförbund om man så önskar.

Anmäl dig här!

Välkommen att sjunga Carmina Burana!

Sveriges Körförbund erbjuder nu en möjlighet att sjunga det älskade och dramatiska körverket Carmina Burana av Carl Orff under ledning av dirigenten Katarina Andreasson och tillsammans med Bergslagens Kammarsymfoniker. Arrangör är Sveriges Körförbund i Örebro län.

Det blir konserter 10 och 11 november 2018. Föreställningen blir gränsöverskridande, där musik, drama och dans möts.

 - Vi ska väcka tankar och frågor kring allas lika värde och möjlighet att delta, samtidigt som vi ger publiken, musiker och korister en storslagen kulturupplevelse, säger Annki Olsson, distriktsansvarig för Sveriges Körförbund i Örebro län. Teman som funktionsvariationer, kön och ursprung möts i en sprakande intensiv musik och dramaupplevelse. Med musikens eld, med Carmina Burana, ska vi inspirera till oväntade möten, delaktighet och nya tankar.

Fakta om konserterna: 
Plats: Hjalmar Bergmanteatern i Örebro.
Dirigent: Katarina Andreasson.
Orkester: Bergslagens kammarsymfoniker.
Föreställningar: Lördag 10 november, samt söndag 11 november.
Körinstudering:
- torsdag 17 maj kl 18-21 Musikhögskolan, rum 354
- torsdag 6 september kl 18-21, lokal ej klar.
- torsdag 20 september kl 18-21, lokal ej klar.
- torsdag 11 oktober kl 18-21, lokal ej klar.
- torsdag 25 oktober kl 18-21, lokal ej klar.
- torsdag 8 november kl 18-21 på Hjalmar Bergmanteatern.
- fredag 9 november genrep.

Körinstuderare är Solvieg Ågren, Carl Magnus Jansson och Björn Johansson. 

För egen instudering: Gå in på cyberbass.com.

Kostnad: 350 kronor som inkluderar noter.

Anmäl dig här.

Produktionen görs i samarbete med Kulturens Bildningsverksamhet.
Kulturens 

Workshop för den mogna rösten 11/11

Viktigt ta hand om den mogna rösten

– Måste man sluta sjunga i kör för att man börjar komma upp i åren, frågar Solvieg Ågren, körledare och sångpedagog, retoriskt.

Svaret är självklart ”nej”. Men rösten kan behöva lite extra omsorg för att hålla sig fräsch livet ut. Den 11 november håller hon en workshop i Örebro om just detta.

Självförtroende och glädje är centrala delar på Solvieg Ågrens kurser.

– Om man börjar tappa självförtroendet, till exempel för att man inte längre jobbar, påverkas både hållning och andning negativt. Så jag börjar med självförtroendet, berättar hon.

Kursen innehåller många konkreta övningar, såväl för andning och hållning, som tonbildningsövningar som hjälper till att hålla en äldre röst vid god vigör. Syftet är att behålla sångglädjen hela livet.

– Det är så oerhört bra, både för den psykiska och för den fysiska hälsan, att sjunga så det finns det ingen anledning att sluta med, påpekar Solvieg Ågren.

Själv är hon, vid 78 års ålder, aktiv i allra högsta grad. Förutom att coacha olika körer på kördagar, leder hon tre egna körer: Stella kammarkör och damkören Vox Amabilis i Örebro samt kammarkören Göteborg A Cappella.

Fakta om Solviegs workshop i Örebro:

Datum: Lördag den 11/11

Tid: 10.00 – 16.00

Plats: Längbro församlingshem, Örebro

Pris: 130 kr för medlemmar, 250 för icke medlemmar. En lättare lunch ingår i deltagaravgiften.

Anmäl dig här!

TEXT och FOTO: Petra Hansson

Sångfest 2016 i Örebro

Snart är det körfest igen! Sveriges Körförbund arrangerar som vanligt Körfest den tredje veckan i augusti.

I år har vi den stora äran att få sjunga sånger av och med Åsa Jinder. Hon är en av våra mest folkkära och välmeriterade folkmusiker och i år firar hon 40 år som artist. Vi kommer att sjunga välkända sånger som Av längtan till dej, Stilla ro och nära och den svenska texten till You raise me up – Rör vid min själ och också Altarpolska och Nu är tid att leva.

Åsa är en uppskattad föreläsare, och hon kommer att medverka vid konserten som avslutar veckan. Hon berör på djupet med sin mycket uttrycksfulla person, så räkna med både skratt och tårar.

Musikalisk ledning
Sångpedagog Magdalena Eriksson och körpedagog Krister Kallin leder repetitionsarbetet under veckan.

Repetitionslokal
Vi repeterar i Trefaldighetskyrkans nedre sal, Södra Strandgatan 3 i Örebro (ingång från gården).

Schema för körveckan
Sön     14 aug            kl 13:00 - 19:00
Mån    15 aug            kl 18:00 - 21:00
Tis      16 aug            kl 18:00 - 21:00
Tors    18 aug            kl 18:00 - 21:00
Lör      20 aug kl 10.00 - 13.00 (genrep)
Lör      20 aug kl 16.00 - KONSERT

Konsert
Lördag 20 aug, genrep kl 10:00-13:00 och konsert kl 16:00 i Trefaldighetskyrkans stora kyrksal. Observera att den stora kyrksalen ännu ej är handikappanpassad. Detta innebär att personer med rörelsehinder kan komma att behöva ha hjälp för att komma upp för trapporna.

Kostnad
Deltagaravgift för kursveckan är 745 kr inkl. medlemskap i Sveriges Körförbund under 2016. För dig som redan har betalt medlemsavgift för året är deltagaravgiften endast 565 kr.

Anmälan sker här senast 22 juli.

Ny körvecka i Örebro / Kumla

Snart är det åter dags för körvecka i Örebro län. Distriktansvarige Krister Kallin skriver själv om arrangemanget nedan:

Sångarvänner!

Snart är det körfest igen. Traditionsenligt arrangerar Sveriges Körförbund en körfest den tredje veckan i augusti. Under en intensiv och rolig vecka repeterar vi in ett program som vi framför med solister och kompgrupp vid en välgörenhetskonsert i Kumla kyrka. Årets körvecka har vi valt att kalla "Världens Sånger".

Vi kommer att bekanta oss med spännande sångtekniker från olika kulturer i i världen. Det blir allt från afrikansk körsång till svängiga brasilianska rytmer och förstås svensk folkmusik. Nytt för i år är att vi bjuder in gästledare/solister som kommer att coacha oss på sina respektive specialområden.  Detta för att hitta den mest genuina stilkänslan i de olika genrerna. På så sätt kommer årets körfest att erbjuda något av de mest intressanta och mångfacetterade programmen någonsin. Huvudledare för körveckan är sångpedagog Magdalena Eriksson och körpedagog Krister Kallin. Alla som njuter av att sjunga i kör är välkomna!

Gästledare:

Bia Melo – Sångpedagog från Brasilien

Katarina Eliasson – Sångpedagog från Rättvik

Jonathan Mutakyawa – Körledare från Tanzania

Schema för körveckan

Sön 16 aug kl 13:00–19:00: Rep i Kumla församlingshem

Mån 17 aug kl 18:00–21:00: Rep i Trefaldighetskyrkan, Örebro

Tis 18 aug kl 18:00–21:00: Rep i Trefaldighetskyrkan, Örebro

Tors 20 aug kl 18:00–21:00: Rep i Trefaldighetskyrkan, Örebro

Sön 23 aug kl 13.00–17.00: Genrep i Kumla kyrka

Sön 23 aug kl 19.00–20.20: Konsert i Kumla kyrka

Den inledande söndagen repeterar vi alltså i Kumla kyrkas fina församlingshem vid Södra Kungsvägen 63 i Kumla. Övriga dagar håller vi till i Trefaldighetskyrkan, Södra Strandgatan 3 i Örebro (ingång från gården).

Kostnad

Deltagaravgift för kursveckan är 730 kronor inkl. medlemskap i Sveriges Körförbund under 2015. För dig som redan har betalt medlemsavgift för året är deltagaravgiften endast 550 kronor. I priset ingår noter, fikaservering i samband med repkvällarna och mat före konserten i Kumla kyrka. 

Anmälan

Du anmäler dig genom att klicka här senast 20 juli.

Vädjan om förlåtelse och försoning i körverk

Tretton olika språk samsas i ett körverk när Örebro Kammarkör tar verket Requiem for Peace till svensk mark för första gången. Det har gått 100 år sedan första världskriget startade, och det uppmärksammar kören genom att framför Requiem for Peace i Västerås konserthus, den 15 november, och i S:t Nicolai kyrka i Örebro, dagen därpå. Kören leds av Fred Sjöberg och medverkar gör också sångsolisterna Gunnel Sjöberg, Lars Edling och Lena Sundholm, sju musiker och prästen Anders Lennartsson.

Ursprungligen består Requiem for Peace av 15 satser. Inför Europapremiären har kompositören Larry Nickels - som kommer att finnas på plats - utökat med ytterligare en sats, på svenska.

- Han har tittat på en rad svenska texter och valt Pär Lagerkvists Håll facklan högt som han nu tonsatt åt Örebro Kammarkör, berättar Fred Sjöberg.

Foto: Ulla-Carin Ekblom

Örebro Kammarkör

Storpublik i Örebro

Rekordkör och rekordpublik. Det blev resultatet när körförbundets Örebrodistrikt för sjätte året i rad körde en körvecka, denna gång med Benny Andersson-tema. Körveckan ligger alltid tredje veckan i augusti.

-       Det är en bra vecka, efter semestern men innan körstarten. Kör vi samma vecka varje år så sätter det sig hos folk, tror Krister Kallin, distriktsansvarig.

Kanske är det en del av förklaringen till att kören den här gången blev 100 röster stark. Att Benny Anderssons musik stod på programmet är säkert också en bidragande orsak.

-       Hans musik ligger många varmt om hjärtat. Vårt tema drog både körsångare och publik, säger Kallin och berättar att biljetterna – som var gratis men måste bokas – tog slut redan under första dagen.

-       Körsångarna hade inte själva hunnit ordna biljetter till sina nära och kära, så vi fick lägga till en extrakonsert. Vi körde klockan 16.00 och 19.00 på söndagen i Kumla kyrka. Biljetterna till andra konserten tog också slut, så totalt var det cirka 900 som såg föreställningen.

Istället för att köpa biljetter fick besökarna lägga ett frivilligt bidrag till Rädda Barnen, och 46 800 kronor samlades in.

-       Svenska kyrkan i Kumla vill så långt som möjligt hålla kyrkan öppen med fri entré. Men de tyckte naturligtvis att det var en jättebra idé att göra arrangemanget som en välgörenhetskonsert, säger Krister Kallin.

Medverkade på konserten gjorde också en kompgrupp samt Lilla Kristina-ensemblen som består av sångsolister, stråktrio och pianist.

Näst på tur i Örebro står en repris av manskörsprojektet Elderly Brothers. Och Krister Kallin vågar nästan lova att det blir en körvecka även nästa år.

-       Ja, det blir en fortsättning, absolut. Vad temat blir vet vi däremot inte än. Vi ska snart träffas och utvärdera årets körvecka.

Foto: Göran Arveståhl

Körevent i Örebro

Nyheter

Välkommen att sjunga Carmina Burana!

Sveriges Körförbund erbjuder nu en möjlighet att sjunga det älskade och dramatiska körverket Carmina Burana av Carl Orff under ledning av dirigenten Katarina Andreasson och tillsammans med Bergslagens Kammarsymfoniker. Arrangör är Sveriges Körförbund i Örebro län.

Sångfest 2016 i Örebro

Snart är det körfest igen! Sveriges Körförbund arrangerar som vanligt Körfest den tredje veckan i augusti.

Körfest 2016 i Örebro

Sveriges Körförbund arrangerar som vanligt Körfest den tredje veckan i augusti.I år har vi den stora äran att få sjunga sånger av och med Åsa Jinder. Hon är en av våra mest folkkära och välmeriterade folkmusiker och i år firar hon 40 år som artist.

Körer i Örebro län

Körsortera i fallande ordning Plats Typ av kör Hemsida
Damkören Akvileja Lindesbergs kulturskola Damkör
Karlskoga Kammarkör Panoramarummet, Musikpalatset, Karlskoga Blandad
Längbro Kyrkokör Församlingshemmet Längbro Blandad, Kyrkokör
Manskören Lorelei Hantverkshuset Örebro Manskör
Nora Kammarkör Samlingssalen Hagby Ängar, Nora Blandad
Primula Veris Hovsta Kyrkas Församlingshem Blandad
Svennevads Kyrkokör Svennevads församlingshem Blandad, Kyrkokör
Öjebokören Musikpalatset Karlskoga Blandad
Örebro Folkkör Längbro församlingshem Blandad
Örebro Studentsångare - Orebro University Choir Örebro Musikhögskola Blandad, Ungdomskör